marți, 21 octombrie 2008

Politicile culturale in UK ! ! !

Cum merge treaba aici.
Guvernul are bani. Ii da unui cosinsiliu, care nu are nici un fel de orientare politica. Acest consiliu isi stabileste politici culturale pe urmatorii 3 ani, de obicei, si incep sa dea bani. Pe proiecte. Pentru indivizi si organizatii. Si aici incepe dezmatul.

Tintele acestui consiliu sunt foarte actuale, si foarte adaptate la tarisoara asta a lor. Adica: pe locul intai in 2008 este Youth and Children. Apoi: diversity, community, innovation si access. Nu ca e tare? Daca ai un proiect si vrei sa castige, tre sa te gandesti daca ai vreo legatura cu scopurile lor. Daca nu ai si minti, te prind si ai pus-o. O sa mori de foame in viitor.
Ce e si mai tare e ca ei merg pe un principiu de incredere, in care zic sa ai incredere in ei ca iti dau bani, si ca nu te freaca aiurea pentru ca si ei au incredere in tine ca faci ce ai zis si nu bullshituri.

Asta e in teorie. In practica, o sa verific. Am inteles ca e cam pe bune.
Sunt cica 400 de organizatii in Londra care fac community and youth work, au tot felul de programe. O sa verific si asta. Vreau sa vad ce fac, poate ma voluntariez pe acolo.

Si mai sunt vreo 600 de playhouse-uri. adica micute locatii in care se intampla teatru, performance, live art, dans si tot asa. arata cam ca teatrul Act doar ca mai au si bar. iar in majoritatea, copiii care performeaza o fac moca. si o fac ca sa capete experienta si notorietate si sa poata lua banuti mai departe de la Consiliu asta si de la alti sponsori. Si sunt sute de actori si dansatori care fac asta. Si apoi lucreaza in baruri ca sa castige si ei un ban. Capu sus.

Niciun comentariu: