miercuri, 29 octombrie 2008

china produce si sri lanka produce

astazi, 29 octombrie 2008 am vazut doua chestii care m-au infuriat, si asta pt ca mi s-a facut ciuda pe cat de tari sunt.

prima, la saatchi gallery, in expozitia de chinezi contemporani, cam foarte tare de altfel, si foarte politica si foarte desteapta si catchy.
Era o camera in care intrai, si erau vreo 13 scaune cu rotile care se miscau foarte incet si in ele niste barbati foarte batrani, facuti din ceara sau ceva de genu. ce era tare era ca veneau spre tine si nu se opreau, ca puteai sa ii studiezi calumea: erau mega reali, cu bubele alea maro de batrani, cu riduri riduri, cu pielea flescaita. Le tremura mana, frate! unii aveau mp3 playere, altii ceas, altu curea Diesel. toti erau in haine foarte prestante, gen de conducatori ai lumii, generali, preoti, presedinti, dar nimic explicit. ce era si mai tare era ca intrau si batrani in camera si ma gandeam la ce se gandesc cand vad asta. oricum, nu vedeai mare diferenta intre mosii adevarati si astia de pe scaune.







Old Persons Home
Sun Yuan/Peng Yu

Al doilea e un performer care a venit la Goldsmiths si care se preocupa de refugiati si discriminarea din UK, paranoia vis-a-vis de teroristi, securitate nationala, control, samd. face niste performance-uri foarte simple. unul era ca gatea mancare arabeasca si intre timp povestea cum sa identifici un terorist in 12 pasi, conform paginii web a politiei britanice. si eu m-as fi incadrat.
faza e ca el ca artist face chestii destul de radicale. cand a venit sa vorbim, nu isi prea asuma nimic, adica o arde ca si asa dar si asa dar totusi dar sa stiti ca... l-a intrebat cineva ce crede cu teroristii, ca facuse o chestie in care baleta cu o broboada d-aia pe fata si apoi inca una cu un prizonier in portocaliu care gafaia cam penal, adica de te hlizeai. si el a raspuns ca nu este vorba despre terorism, a tot banguit ceva si a zis profa o chestie tare, ca sa-l mai scoata din balbaiala: a zis ca el atinge niste subiecte care racaie, si oamenii care vad isi pun problema: Care e pozitia mea in chestia asta? Si trebuie sa isi asume un raspuns responsabil. Doar ca eu nu cred ca el a provocat asta in cineva, cu subiectu asta. Cu discriminarea, da, aia i-a iesit calumea. Dar cu terorismu mi se pare ca nu s-a concentrat destul, a ars-o la show off. Oricum, face chestii misto.





Am observat la artistii astia de-i tot invita scoala sa vorbim noi cu ei, ca nu o ard, frate, pe fata: Adica eu cred asta si asta va spun si asta fac. O ard mai modest, cred, ca sa nu jigneasca pe nimeni sau sa nu isi piarda din fani, cand e destul de clar pentru toata lumea ce vor sa spuna de fapt. ma rog... asa e aici la ei in tara. una faci si alta zici. macar bine ca fac.

Niciun comentariu: